Home>Prečo práve ryžový proteín?
Prečo práve ryžový proteín? 2017-07-04T16:26:37+00:00

PREČO PRÁVE RYŽOVÝ PROTEÍN?

Mnohých ľudí prekvapuje, ako môže základný zdroj uhľohydrátov, akým je ryža, byť vyhovujúcim zdrojom bielkovín. V tomto článku vám predstavíme všetko, čo je potrebné vedieť o ryžovom proteíne. Ako sa vyrába? Čo obsahuje, ako vplýva na náš organizmus a prečo by sme o mali konzumovať?

ČO JE VLASTNE RYŽOVÝ PROTEÍN?

Organický proteín, ktorý sa extrahuje z ryžových zŕn. Na ryžu myslíme v prvom rade ako na uhľohydrát, ale rovnako, ako všetky obilniny, obsahuje aj rastlinné bielkoviny. Ryžový proteín obsahuje devätnásť aminokyselín, z toho deväť esenciálnych. Bielkoviny potrebuje každý organizmus, keďže je najdôležitejšou makroživinou, prvotriednym zdrojom aminokyselín. Každodenný prísun bielkovín je mimoriadne dôležitý, keďže ich organizmus dokáže vyprodukovať iba sčasti. Vlasy, nechty a dokonca aj koža je tvorená bielkovinami, ktoré je potrebné pravidelne dopĺňať.

AKO SA VYRÁBA RYŽOVÝ PROTEÍN?

Bielkovinové výrobky sa môžu vyrábať z bielej aj hnedej ryže, proteín z hnedej ryže má lepšiu kvalitu. Z nelúpaných ryžových zŕn sa pomocou nízkoteplotného enzýmového procesu vytvorí hmota, ktorá sa následne vkladá do centrifugačného zariadenia. Vďaka rozdielnej hmotnosti molekúl bielkovín, uhľohydrátov a tukov sa jednotlivé živiny v centrifugačnom bubone vplyvom centrifugačnej sily koncentrujú v pásmach, ktoré sú mechanicky zbierané. Nazbieraná bielkovinová hmota sa vysuší a následne práškuje, takto sa vyrába koncentrát ryžového proteínu.

Keďže na výrobu priemyselných množstiev ryžového proteínového prášku je potrebné väčšie množstvo hnedej ryže, cenová hladina ryžového proteínu je vyššia, zároveň sa však investícia kvôli výhodám spojeným s jeho užívaním oplatí.

PREČO JE LEPŠIA RASTLINNÁ BIELKOVINA AKO INÉ BIELKOVINY?

Najobľúbenejšími druhmi bielkovín sú srvátka, hovädzie mäso, sója a ryža. Srvátkový proteín sa vyrába z mlieka. Mnohí ľudia nemajú radi bielkoviny živočíšneho pôvodu, lebo zaťažujú organizmus a ich vstrebávanie môže trvať dlhšie. Mliečne aj sójové bielkoviny môžu obsahovať alergény a nie v každom prípade je zaručený ich čistý pôvod, v dôsledku čoho môžu niektoré výrobky obsahovať aj antibiotiká a hormóny.

V akej forme sa môže užívať ryžový proteín? Ryžový proteín v porovnaní s uvedeným nemá žiadne známe alergizujúce zložky, jeho chuť je v porovnaní s krémovým srvátkovým proteínom a v mnohých prípadoch charakteristicky chutiacim sójovým proteínom jemnejšia.

Ryžový proteín existuje vo forme kapsúl aj prášku. Obidve môžu byť jednoduchým prostriedkom na doplnenie bežných jedál. Kapsuly sú zatiaľ v Maďarsku nedostupné, ale pre ľudí, ktorí žijú uponáhľaným životným štýlom a nemajú čas na dodržiavanie vyrovnanej diéty, môže byť aj prášok vynikajúcim riešením, keďže ho možno konzumovať nielen vo forme kokteilov, ale dá sa napríklad primiešať k müsli alebo do jogurtu. Dokonca pre zvýšenie obsahu bielkovín v jedlách môžeme proteínový prášok pridať aj do zákuskov, dezertov alebo ochutený ryžový proteín do hamburgerov alebo prívarkov.

Dôležitá rada pre konzumentov je, že ryžový proteín sa môže spočiatku zdať menej sladký, možno ho teda konzumovať napríklad s mandľovým mliekom alebo niekoľkými kúskami ovocia. Odporúča sa ho zmiešať tak, že polovica tekutiny sa naleje pod prášok a druhá polovica nad prášok. Pri varení je dobré myslieť na to, že ryžový proteín nenahradzuje v plnej miere múku, ale je vhodný skôr na zvýšenie obsahu bielkovín tak, že sa pridá niekoľko lyžíc k cestu alebo jedlu.

AKÉ SÚ FYZIOLOGICKÉ ÚČINKY RYŽOVÉHO PROTEÍNU?

Ryžový proteín obsahuje dôležité aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pri každodennom príjme živín. Ryžový proteín je vynikajúcim zdrojom bielkovín pre vegetariánov, ktorých príjem živín je pokrytý iba rastlinnými surovinami. Okrem toho neobsahuje lepok, laktózu ani sóju, vďaka čomu možno pri užívaní ryžového proteínu úplne vylúčiť alergické reakcie, ako napríklad nadúvanie alebo hnačku. Ďalšou výhodou tohto produktu je, že ryžový proteín dokáže regulovať hladinu cukru v krvi a zabraňuje ukladaniu tukov v krvi, čím udržiava organizmus vo forme.

PREČO ABSORICE?

V pozadí vývoja Absorice stála motivácia vytvoriť čo najčistejší, plnohodnotný zdroj bielkovín. Pre užívateľov je tento výrobok bezpečný, keďže neobsahuje mliečne bielkoviny, sóju, cukor, umelé sladidlá alebo živočíšne bielkoviny. Absorice je z 89 % prírodný produkt, je ochutený stéviou, obsahuje bambusové vlákno, je ľahko stráviteľný, vynikajúco sa zužitkováva, vstrebáva sa stredne rýchlym tempom a s jeho užívaním nie sú spojené žiadne vedľajšie účinky. Proteínový doplnok stravy z ryže a hrášku je nealergizujúci proteínový prípravok 100 % rastlinného pôvodu, s vysokou úrovňou čistoty, ktorý je pre ľudí žijúcich uvedomelým životným štýlom, ako aj vegánov vysokokvalitným zdrojom bielkovín. Ryžový a hráškový proteín sa z hľadiska aminoprofilu vzájomne dokonale dopĺňajú, preto sa odporúča aj pre športovcov. Aj preto sa ochutený proteín Absorice vyrába z týchto dvoch rastlinných bielkovín.