Home>Rastlinná bielkovina
Rastlinná bielkovina 2017-07-04T16:58:38+00:00

RASTLINNÁ BIELKOVINA

ČO JE BIELKOVINA?

Bielkovina je súbor reťazcov aminokyselín s rozličným zložením, čiže bielkoviny sú tvorené viacerými druhmi aminokyselinových molekúl.

ČO URČUJE KVALITU BIELKOVINY?

Kvalitu bielkovinového zdroja určujú dva faktory: koncentrácia a stráviteľnosť esenciálnych aminokyselín. Jednoduchšie povedané: koľko molekúl aminokyselín obsahuje a koľko z nich dokáže ľudský organizmus stráviť.

ČO JE PDCAAS?

Aby sme mohli porovnať kvalitu jednotlivých bielkovín z hľadiska ľudského organizmu, WHO (World Health Organization) vytvoril ukazovateľ PDCAAS (Protein Digestibility True Amino Acid Score).

PDCAAS je najnovším ukazovateľom kvality bielkovín, jeho hodnota sa pohybuje medzi 0 a 1. Ak zdroj bielkoviny vôbec neobsahuje niektorú esenciálnu aminokyselinu alebo ju náš organizmus vôbec nedokáže stráviť, hodnota ukazovateľa PDCAAS je 0. Ak obsah a stráviteľnosť esenciálnych aminokyselín dosahuje referenčnú hodnotu, ktorá je pre organizmus dostatočná, hodnota PDCAAS je 1.

PREČO NEMÔŽE BYŤ HODNOTA PDCAAS VYŠŠIA AKO 1?

Ukazovateľ PDCAAS nemôže mať vyššiu hodnotu ako 1, pretože kvalitu zdroja bielkoviny nemožno donekonečna zvyšovať, nad určitou hladinou už presahuje požadovanú hodnotu esenciálnych aminokyselín, ktoré obličky vyfiltrujú z krvi.

AKÝ VPLYV MÁ DLHODOBÝ PRÍJEM NADMERNÉHO MNOŽSTVA BIELKOVÍN NA OBLIČKY?

U ľudí s ochorením obličiek môže nadmerný príjem bielkovín poškodiť obličky, u zdravých ľudí je táto otázka zatiaľ nejednoznačná. V lekárskych kruhoch existujú rozdielne názory na to, aký vplyv majú na zdravé obličky, keďže nepotrebný nadmerný príjem zvyšuje tlak nefrónov v obličkách.

KTORÉ BIELKOVINY SÚ PRE ĽUDSKÝ ORGANIZMUS NAJVHODNEJŠIE?

Podľa WHO je kvalita bielkoviny najlepšia vtedy, ak hodnota PDCAAS dosiahne 1, v odbornej literatúre nenájdeme vyššiu hodnotu, keďže nadmerný obsah esenciálnych aminokyselín nezlepšuje kvalitu bielkoviny.

PREČO SA HOVORÍ, ŽE ŽIVOČÍŠNE BIELKOVINY SÚ ZDRAVŠIE AKO RASTLINNÉ?

Živočíšne bielkoviny v porovnaní s rastlinnými bielkovinami spravidla obsahujú väčšie množstvo ľahšie stráviteľných esenciálnych aminokyselín. To je dôvod., prečo sú živočíšne bielkoviny väčšinou považované za kvalitnejšie, ako tie rastlinné.

PREČO NIE SÚ RASTLINNÉ BIELKOVINY TAKÉ KVALITNÉ AKO ŽIVOČÍŠNE?

Z rastlinných bielkovín v mnohých prípadoch chýba alebo je v nich nedostatočné množstvo aminokyselín, ďalej sú spravidla ťažšie stráviteľné ako živočíšne bielkoviny. Preto si ľudia o rastlinných bielkovinách myslia, že nie sú dobrými bielkovinovými zdrojmi.

MÔŽU BYŤ RASTLINNÉ BIELKOVINY ROVNAKO KVALITNÉ AKO ŽIVOČÍŠNE BIELKOVINY?

Áno, kombináciou rôznych rastlinných bielkovín možno dosiahnuť také spektrum aminokyselín a stráviteľnosť, ktorá dosahuje referenčnú hodnotu PDCAAS = 1.

AKÁ JE STRÁVITEĽNOSŤ ABSORICE-U A BIELKOVÍN NACHÁDZAJÚCICH SA V ABSOBAR-E?

Proteínové prášky AbsoRice® a proteínové tyčinky AbsoBAR sú vyrábané z ryžového a hráškového proteínu. Výhodou týchto dvoch bielkovinových zdrojov je, že sú spravidla ľahko stráviteľné (stráviteľnosť ryžového proteínu je 99 %, hráškového proteínu 98 %), aj preto sú tieto rastlinné bielkoviny odporúčané užívateľom s tráviacimi ťažkosťami.

PREČO SA SAMOTNÉ RYŽOVÉ A HRÁŠKOVÉ PROTEÍNY NEMÔŽU ZARADIŤ MEDZI NAJLEPŠIE BIELKOVINY?

Ich nevýhodou je, že ryžový proteín (alebo hráškový proteín) sa samostatne nepovažuje za plnohodnotný bielkovinový zdroj, v ich priemernom spektre aminokyselín je referenčná hodnota menej ako PDCAAS = 1 kvôli nízkej koncentrácii jednotlivých skupín esenciálnych aminokyselín.

PREČO SÚ ABSORICE® A ABSOBAR LEPŠIE AKO INÉ RASTLINNÉ BIELKOVINY?

Lebo kombinácia ryžového a hráškového proteínu vytvára vyrovnaný profil aminokyselín, ktorého hodnota dosahuje PDCAAS = 1.

ČO JE KONKLÚZIA?

Z tohto hľadiska možno AbsoRice® a AbsoBAR, ktoré obsahujú kombináciu ryžového a hráškového proteínu, zaradiť medzi najlepšie zdroje bielkovín.

AbsoRice rastlinná bielkovina